Satu Lii
Satu Liin musiikki on orgaanisia instrumentteja rakastavaa, herkkää ja samalla rouheaa kotimaista tarinankerrontaa. Iskelmää ja folkia taitavasti yhdistelevä musiikki on koukuttavaa kuunneltavaa, jonka sanoitukset leijailevat niin synkissä kuin aurinkoisissakin hetkissä.
Satu Liin musiikki on orgaanisia instrumentteja rakastavaa, herkkää ja samalla rouheaa
kotimaista musiikkia. Iskelmää ja folkia taitavasti yhdistelevä musiikki on koukuttavaa kuunneltavaa, jonka sanoitukset leijailevat niin synkissä kuin aurinkoisissakin hetkissä.
Parhaimmillaan Satu Liin musiikki on silloin, kun herkän tulkinnan nyanssit, niin laulusta kuin säestävistä soittimistakin, pääsevät täyteen potentiaaliinsa. Satu Liin keikoilla kuulijan voisi sanoa menevän jopa hypnoottisen keskittyneeseen tilaan, joka aiheuttaa samalla pakonomaista keinumista keveiden rytmien tahtiin.
Vihdistä kotoisin ja sittemmin helsinkiläistynyt artisti, koko nimeltään Satu Liimatta, aloitti oman musiikin tekemisen vuoden 2017 tienoilla. Tätä aikaa edelsi aktiivinen keikkailu erilaisissa yhtyeissä ja produktioissa. Oman musiikin tekeminen vei kuitenkin mennessään ja on sittemmin haukannut aina vain suuremman osan artistin musiikillisesta luomistyöstä.
”Intohimoni on
taiteellisen työn äärellä.”
Artisti itse kuvailee itsensä helpommin lauluntekijäksi kuin artistiksi. Lapsuudessa kotona soi radioaaltojen kantamina Hector, Eppu Normaali ja J. Karjalainen. Aikuisiällä mukaan on tullut puolestaan klassinen musiikki. Nämä vaikutteet saattavat kuulua teoksissa maalailevina melodioina ja mukavana Suomi-romantiikkana, vaikka vaikutteiden lähteitä onkin vaikea listata. Kaiken keskiössä on joka tapauksessa itse luomisprosessi.
–Intohimoni musiikin parissa on nimenomaan taiteellisen työn äärellä. Paneudun kappaleen äärelle leikkimielisesti ja uteliain mielin. Vakavuus saapuu kappaleen työstämisen loppuvaiheessa, joka on myös hyvin tervetullutta kokonaisuuden kannalta. Vaikea sanoa, mistä kerään vaikutteita. Luulen, että alitajunta tekee pitkälti tiedostamatonta työtä.
Perimmäinen syy musiikin tekemiselle on kuitenkin se, että musiikin kautta pääsee parhaiten omien mietteiden pariin. Siten pystyy kommunikoimaa omien ajatuksien kanssa turvallisessa ympäristössä ja tuomaan ulos päänsisäistä maailmaa. Musiikki on työkalu siihen.
–Käsittelen erilaisia tunteita musiikin tekemisen kautta. Pystyn myös kokemaan asioita, joita
oma arki ei muuten välttämättä pitäisi sisällään. Musiikin tekeminen on terapeuttista.
Satu Liin sanoo elämän pyörivän musiikin lisäksi perheen ja ystävien seurassa. Lisäksi hän työskentelee ammatissa, jossa toimitaan lasten kanssa, mikä antaa hyvää perspektiiviä omaan elämään ja muistuttaa elämän peruspilareista.
Covereiden esittäminen jäi,
kun halu oman musiikin
tekemiseen kasvoi.
Vaikka oman musiikin tekeminen alkoi vasta vuoden 2017 tienoilla, on Satu Lii keikkaillut jo vuodesta 2010 lähtien. Esiintymiskokemusta on karttunut erilaisista tilaisuuksista ja vähän kaiken tyyppisissä kokoonpanoissa. Vuoden 2012 tienoilla vallalla oli yhtye, joka koostui Satun lisäksi kahdesta kitaristista. Musiikkityyli oli latin-jazz-henkistä ja lähinnä bossanova-tyylistä jamittelua.
Lisäksi keikkakokemusta kertyi bilebändissä. Tuon ajan muistikuvat ovat artistin omien sanojen mukaan hieman hatarat, mutta ehkä jopa siitä syystä erittäin lämpimät. Covereiden esittäminen kuitenkin jäi sitä mukaan, kun halu oman musiikin tekemiseen kasvoi.
Yhteen laskettuna keikkoja on kertynyt vuosien saatossa useita satoja, tarkkaa laskua niistä ei kuitenkaan ole pidetty. Tavanomaisten keikkojen lisäksi Satu on nähty myös teatterien lavoilla, joista viimeisimpänä Kotkan kaupunginteatterin Addams Family -musikaalissa. Oman soolouran lisäksi Satu Lii toimii tekstien kirjoittajana ja solistina
Kallio Calibro -nimisessä yhtyeessä.
Satu Liin musiikkia on kuultu useissa Ylen radio-ohjelmissa sekä Radio Helsingin taajuudella. Muun muassa kappaleet “Laulua ikkunalaudalla” ja “Kuu” ovat olleet ohjelmien tekijöiden suosiossa. Satu on käynyt Radioissa myös antamassa haastatteluja. Viimeisin julkaisu ”Enemmän kuin koskaan” puolestaan ihastutti YLEn Levylautakunnan panelistit blues-folk-sävytteisellä tyylillä ja riisutulla lyriikalla. Soundi-lehden sivuilta on saattanut lukea myös artistin fiiliksiä laulunkirjoittamisesta.